Dagbok

Skidtur på Fulufjället

2015-05-09

Jag stiger upp tidigt denna morgon, mycket tidigt. Detta till trots är det ljust ute och diverse småfåglar sitter och smågnolar lite här och var. Det är minusgrader och när jag blickar mot älven nedanför huset stiger morgondimmorna som rök från vattnet och gör att solens strålar bryts på ett närmast magiskt sätt och allt badar i ett surrealistiskt gulaktigt sken. Det är vår, men jag är påväg att företa en årstidsresa!

Tanken väcktes egentligen redan förra helgen då jag var på Fulufjället med Anboanna och åkte skidor ner mot Bergådalen. Det var då skapligt före ungefär halva dagen, men fram emot eftermiddagen luckrades snön upp och det blev bitvis besvärligt, speciellt sista biten ner från fjället. Då fick vi ta av oss skidorna och gå sista biten eftersom det hela tiden bar igenom och vi ideligen stod på näsan i snön! Hemkommen såg jag på väderrapporten att det skulle bli regn och mildväder större delen av veckan, men att det skulle bli stabilare fram emot helgen. Det kunde ju kanske innebära att det bliv minusgrader och därmed åkbart på fjället! Sagt och gjort jag åker till Brottbäcken för att därifrån ta mig upp på fjället.

Det står ca 20 bilar på parkeringen. Uteslutande fiskare som ska pröva lyckan uppe på Rösjön. Örn skuttar glad ut ur bilen! Han vet vad som är i görningen när han ser att jag tar ut skidor och stavar. I början får vi gå någon kilometer. Det är hårt och spårigt efter skotrar och däremellan är det ganska mycket barmark. Det har gått fort sedan förra helgen.

När vi anträder skidleden som går upp mot Särnmanssjön går det att åka skidor. Hinner dock inte långt förrän vi blir utskrattade! Det är en riptupp (kallad rypkall på särnamål) som ogillar vår närvaro. Han verkar dock inte alltför skrämd för han stannar ganska omgående och sitter och tittar på oss. Det vanliga är ju att de tar till vingarna.

Så fort jag börjat skida märker jag att den här idén att ta en tur just idag var ett lyckokast! Det är ett formidabelt drömföre! Stenhård botten med ca 5 cm nysnö ovanpå gör att det är som att glida fram i en dröm!

När vi kommer till Särnmanskojan måste jag motvilligt stanna och ta lite kaffe. Är hungrig! Men efter en ganska snabb fika och lite fotografering fortsätter vår färd.

Åker söderut längs leden mot Tangsjöarna. Tanken är att stanna där och ta nästa fikastund, men föret är så otroligt bra att det går väldigt snabbt att ta sig dit så vi fortsätter istället mot sydväst. Där ligger ett av de finaste ställen jag vet på Fulufjället. Girådalen!

Vi glider i en perfekt hastighet och ravinen växer och blir större hela tiden ju närmare vi kommer. Hittar en lämplig framtinad upphöjning i Girådalens övre delar där det är ett litet vattenfall. Alldeles innan har en järv gått en lov i nysnön!

Örn ligger och spanar ut över Girådalens dalgång.

Stannar ganska länge på denna plats. Det är så dramatiskt vackert med den tvära ravinen som ringlar sig utför fjällsidan och chansen finns ju att örnen jag såg i somras när jag var här skall komma glidande. Går ner mot det lilla fallet. Hör en fågel som kvittrar finstämt, men känner inte igen ljudet. Sitter och spanar för att försöka få syn på vem som är upphov till den fina sången och upptäcker till slut en strömstarehona som håller på och reder ett bo i en klippsskreva! Det är troligen honan i det par som jag brukar se här, men jag har ju inte hört dem låta sä här förut. Förmodligen är det läten som har med fortplantningen att göra. Häftig upplevelse!

Det är verkligen inte lätt att bryta upp härifrån, men jag känner att solen värmer mer och mer och för att inte riskera att bli fast på fjället måste jag börja ge mig av tillbaka.

Tar ett västligare stråk på tillbakavägen norrut. Stryker i närheten av Altarringen och lyfter på hatten för detta mystiska monument. Tar mig över Bergån strax norr om Bergåsjön. Solen börjar ta rejält på snön nu och när jag kommer skidande sätter sig snön ibland flera hundra meter framåt! Det är tur att det är så platt här, annars vore nog lavinrisken överhängande.

När vi nästan är framme vid Särnmanskojan igen och leden kan skönjas känner jag att det inte är någon överhängande brådska längre utan vi stannar på en ny barfläck och tar en siesta på över en timme. Ligger efter fikat på liggunderlaget och slumrar i solen med Örn i knävecket. Livet är gott att leva!

Till slut måste jag börja åka mot bilen igen. Mycket motvilligt eftersom det är så fantastiskt på fjället. Nerfärden går bra. Till och med bättre än förra helgen för nu är underlaget hårdare så det går att åka skidor hela vägen ner.

En härlig dag går mot sitt slut, men nu har jag i alla fall provat att åka skidor på Fulufjället i maj! Tack för den här gången!

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2016-01-26 09:37:39

Det är härligt att vara med dej och Örn på fjället = Fulufjället 2016 01 26
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)